Pieczona owsianka z owocami to świetny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia. Upiekłam
ją wieczorem, zajęło to tylko chwilę. Na śniadanie była jak znalazł.
Łatwo się kroi, nie kruszy się, konsystencją przypomina zdrowe batoniki.
Fajne w tym przepisie jest to, że możecie wrzucić do środka dowolne
owoce i zawsze wyjdzie pyszna. Koniecznie spróbujcie i pochwalcie się
swoimi owsiankami.
- kostka chudego twarogu (250g)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu (możesz dodać więcej)
- 1 jabłko (banan, garść truskawek lub innych owoców)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka pestek słonecznika
- ja dodałam na wierzch owoce liofilizowane, ale można wykorzystać świeże owoce
Przygotowanie:
Twaróg i jajka zmiksuj na masę. Jeśli nie masz blendera (miksera) możesz rozgnieść twaróg widelcem i wymieszać z jajkami. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce. Jeśli używasz inne owoce, pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do sera. Wsyp płatki owsiane, cynamon, pestki słonecznika. Na koniec dodaj miód i wszystko wymieszaj.
Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o boku 20 cm). Możesz na wierzchu poukładać świeże lub liofilizowane owoce. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 30 min. Podawaj na ciepło lub zimno - moim zdaniem na zimno jest lepsza.
w sam raz na śniadanie piknikowe:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńPycha :) Uwielbiam taką wersję owsianki :)
OdpowiedzUsuńOooo, jaki fajny przepis. Najlepszy przykład na to, że zdrowa żywność ani nie jest droga, ani trudna w przygotowaniu. <3 I do tego jaka świetna zdrowa przekąska do pudełka, na pewno wypróbuję. :D
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, owsianka jest przepyszna, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. :)
UsuńAle fajny przepis, zdrowo nie znaczy skomplikowanie i drogo.
OdpowiedzUsuń